Kmín celý
Popis
Složení: Kmín celý (carum carvi)
Země původu: ČR
Původ kmínu je poměrně komplikovaný vzhledem k tomu, že roste po celé střední a severní Evropě, ale i na Sibiři a v Přední Asii. V evropské kuchyni, kam nepostradatelně patří, je to jedno z nejpoužívanějších koření. Má velmi aromatickou vůni i chuť, pokud to s ním přeženete, až pálivou.
Používáme ho do polévek, omáček, pod maso a na jeho pečení. Je neodmyslitelnou součástí některých druhů pečiva, také při vaření brambor a zelí, ke konzervaci, do pomazánek... Je výborný v jídlech v kombinaci s chilli papričkami nebo také kari.
Díky své pronikavé vůni byl považován za rostlinu, která chrání před zlými kouzly. Roste planě na našich lukách v celé střední a severní Evropě, na Sibiři a v Přední Asii. Kmín se samozřejmě pěstuje i u nás, vlastně ve všech zemích střední Evropy i jinde. Kmín je jedním z nejstarších koření.
Kmín se často opéká, tím se jeho vůně zvýrazňuje. Dnes ho přidáváme do pokrmů, které obsahují čili, do kari, salsy a různých omáček. nejvíc se používá na ochucení polévek a dušených pokrmů.
VEGANA - Ivan Starý, Skorotická 713, Ústí nad Labem 40001, E-mail: vegana.cz@seznam.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.