Bazalka
Popis
Složení: bazalka pravá (Ocimum basilikum)
Země původu: Egypt
Z přední části Indie se začala bazalka šířit do světa už ve starověku. Do naší kuchyně bylinku přináší především Itálie. Tam má také své evropské kořeny. Vedle faraonů z Egypta ji totiž uctívali hlavně staří Římané.
Je to nádherně voňavá bylinka, která je však velmi citlivá na teplo. Proto je doporučováno přidávat bazalku až těsně před servírováním. Je nejčastěji spojována s rajčaty. Tato rostlinka má velmi všestranné využití. Jídlu dodá nádech středozemní kuchyně a kromě toho na vaše tělo zafunguje jako lazebník. Bazalku můžete použít čerstvou, ale snadno si ji můžete i zamrazit. Skvěle chutná ve vařených nebo zapečených těstovinách, její čerstvé lístky se přidávají do salátů, těstovin, polévek, zálivek a marinád.
VEGANA - Ivan Starý, Skorotická 713, Ústí nad Labem 40001, E-mail: vegana.cz@seznam.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.